Fietsen & wandelen rondom Winterberg


Siedlinghausen (Winterberg) is een ideale bestemming voor:

 • Fietsers
 • Mountainbikers
 • Wielrenners
 • Wandelaars

Sportieve (en ook minder sportieve) fietsers kunnen gebruik maken van de goed bewegwijzerde routes. Tevens zijn er ook vele uitgestippelde fietsroutes te verkrijgen bij de VVV. Deze variëren in lengte, zwaarte- en hoogteverschillen. Dus voor ieder wat wils.

In Sauerland vind je goede mogelijkheden om heerlijk te wandelen. Je kunt kiezen voor eenvoudige wandelingen maar ook voor meer uitdagende wandelroutes. Ook de wandelroutes zijn goed bewegwijzerd. Vlakbij Winterberg ligt de Kahler Asten met mooie wandelroutes die tevens geschikt zijn voor minderinvaliden.

Bike Arena Sauerland is uniek in Duitsland vanwege het veelzijdige aanbod en ruim 40 routes die uitgezet zijn. Deze routes variëren van sprongen, tot snelle bochten en snelle afdalingen. ​ ​

Fietsen & mountainbikes kun je huren in Winterberg. Mountainbikes kunnen ook bij het bikepark gehuurd worden.

Zomerrodelbanen

In Sauerland zijn er diverse rodelbanen waar je in de zomer goed terecht kan. Je wordt in een slee op wieltjes omhoog getrokken, waarna je aan een avontuurlijke afdaling begint. Je kunt zelf je snelheid bepalen met het gashendel op de slee. Door de hendel naar voren te drukken maak je meer snelheid en door hem naar achter te trekken rem je af. De zomerrodelbaan is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Een aantal leuke rodelbanen die je eens kunt proberen zijn:

 • Winterberg Erlebnisberg Kappe. Deze baan heeft een lengte van 700 meter en heeft veel bochten en steile gedeeltes. Op de
  Erlebnisberg Kappe vind je overigens nog veel meer attracties, waaronder een panoramabrug (deze 400 meter lange brug geeft spectaculair uitzicht over de omgeving en Winterberg) en een speeltuin voor de kleinsten.
 • Winterberg Schanzen Wirbel, deze tweede baan rodelbaan bevindt vlakbij de beroemde St.-Georg-Schanze op de Herlohberg. Nadat je naar boven bent getrokken, heb je een schitterend uitzicht op de bekende skischans, waarnaar de spectaculaire tocht naar beneden begint.
 • Willingen Sommerrodelbahn & Summertubing. Naast de rodelbaan en de tubing baan is er ook nog prachtige kinderspeelplaats met zesveldentrampoline en een restaurant met terras.
 • Olsberg Sternrodt Bergrodelbahn is een mooie, lange rodelbaan midden in het bos. Onderweg worden foto’s gemaakt, met vermelding van uw snelheid. Na gebruik van deze rodelbaan door de prachtige natuur kunt u ook nog genieten van de prachtige wandelomgeving. Bij de rodelbaan is een speeltuin en restaurant aanwezig.

Panoramabrug

Vanaf de panoramabrug geniet je van een fantastisch uitzicht over Winterberg en omgeving. De brug is ruim 400 meter lang. Je kunt de brug gewoon bewandelen, maar voor de klauteraars zijn er diverse klim elementen aanwezig, zo hangt er onder de brug een tunnel om doorheen te kruipen. Aan het einde van de brug kunt kiezen om terug te lopen, de 700 meter lange belevenisbos te bewandelen. Het belevenisbos is speciaal voor kinderen. Dit is een route door het bos waarin speelelementen zitten (o.a. een kabelbaan) waar je meer leert over de natuur.

Zwemmen

Sauerland biedt in de zomer tal van mogelijkheden om lekker te zwemmen in een zwembad of stuwmeer. Want wat is leuker dan heerlijk te zwemmen als je op vakantie bent. Allereerst zijn er vele en grote stuwmeren in Sauerland waar je heerlijk in kunt zwemmen, maar ook rondom kunt wandelen, fietsen of een rondvaart kunt maken. De diverse stuwmeren zijn een paradijs voor de watersporters, en voor gezinnen is het zwemmen ideaal dankzij de aanwezigheid van de vele stranden, speeltuinen en speelmogelijkheden bij de meren. De dichtstbijzijnde meren waar je kunt zwemmen is de Hennesee, en de Hillebachsee met een waterskibaan. Iets verderop ligt de Diemelsee, Sorpesee, en de Möhnesee. Verder zijn er in de buurt (sub) tropische zwembaden en een openluchtbad waar je terecht kunt.

 • Siedlinghausen Openlucht 25 meter verwarmd zwembad met een spartelbadje voor de kleintjes en een ligweide.
 • Bad Fredeburg SauerlandBAD is tropisch zwembad.
 • Willingen Lagune tropisch zwembad. Het zwembad heeft twee binnenbaden en twee buitenbaden.
 • Medebach Aquamundo Center Parcs. Dit is een subtropisch zwembad.

Pretpark Fort Fun Abenteuerland

Fort Fun Abenteuerland heeft ruim 40 attracties gelegen tussen bos en bergen is het er één groot avontuur! Het pretpark in Bestwig ligt 10 kilometer van ons vakantiehuis en biedt plezier en ontspanning met buitengewone attracties.

Eén van de hoogtepunten is Trapper Slider, met zijn 1,3 kilometer de langste rodelbaan in een Europees pretpark. Wild Eagle laat je deltavliegen: met 80 kilometer per uur vlieg je langs de berg omlaag het dal door.

Maar er is natuurlijk nog meer te doen in de omgeving:

 • Aventura Spielberg in Medebach bij Center Parcs – Park Hochsauerland ligt gratis klim en klauterplezier. De Spielberg heeft lengte van 160 m, 32 hoogtemeters, 15 torens, 9 segmenten, voor jong en oud een avontuur! Na het beklimmen van de SpielBerg wordt u beloond met een prachtig uitzicht over de mooie wijde omgeving.
 • Klimhal in Willingen is een mooie en uitdagende klimhal met 55 verschillende klimroutes. Na een vakkundige instructie in de veiligheidstechniek kun ver omhoog klimmen. De routes zijn verspreid over 10 verschillende klimtouren. Leuk voor kinderen, maar zeker ook voor de volwassenen is deze 350m2 grote klimwand. Let op: verzekeringstechnisch mag je pas klimmen vanaf 6 jaar.
 • Kletterwald (klimbos) in Winterberg is klimmen en klauteren tussen de vele palen en touwenparcoursen. Je gaat gezekerd de diverse uitdagende parcoursen verkennen die uitgezet zijn.
  Deze variëren in moeilijkheidsgraad en ze zijn er voor zowel kinderen als volwassenen.
 • Wild- en vrijetijdspark Willingen ligt midden in de bossen. Leuke attracties zijn het sprookjes- en kabouterbos, hier kun je 26 verschillende sprookjes zien in sfeervolle sprookjeshuisjes. Verder is er het Dinoland, zijn er vele attracties en speeltoestellen. Tevens kun je veel wild zien zoals damherten, edelherten, bizons, berberapen, papegaaien, roofvogels, beren en wilde katten.
 • Warsteiner Brouwerij, deze ligt in Warstein en is één van de grootste zelfstandige brouwerijen van Duitsland. Je kunt de brouwerij bezichtigen zowel individueel als met groepen van maandag t/m vrijdag.
 • Glasblazerij in Willingen leert u de eeuwenoude traditie van glasblazen kennen. Bekijk de professionele glasblazers aan het werk en ervaar een show waarin een gloeiende 1300 ° C-glasmassa vorm en kleur krijgt. Als je daar zin in hebt, kun je jezelf als glasmaker uitproberen en je eigen persoonlijke glas onder de begeleiding blazen. Je kunt hem de volgende dag ophalen als hij volledig is afgekoeld.
 • Wisent wildernis in Bad Berleburg kunt u de Europese bisons, de grootste landzoogdieren van Europa, van zeer dichtbij meemaken. De wisenten leven op een oppervlakte van 20 ha. in hun natuurlijke en grotendeels natuurvriendelijke omgeving. Je kunt er een kleine 2 uur heerlijk wandelen door een stukje prachtige natuur.